Сагата „Досиетата Х“ Печат
Анализи - Кратки анализи
Написано от H.   
Петък, 29 Януари 2010 20:46
 

Навярно си запознат, че преди 1 месец, със световната премиера на „Искам да вярвам” (за който ще плюя по-късно), сагата наречена „Досиетата Х” – свърши. Или поне така казва пророкът Айди Бием. Не бързай да рониш крокодилски сълзи. Има 72% вероятност да не си изгледал 9-те пълни сезона от сагата и 2-та (включително новия) пълнометражни филма. Тъй че е излишно да се правиш на жертва за нещо, което не те е засягало пряко до сега. Затова бързо напечатвай в браузъра си zamunda.net и си реши проблема чрез 50-те GB-та, които топло те очакват там. И не забравяй да споделиш после с другарчето си, защото от zamunda не прощават не-споделянето. Особено ако ти се превърне в тенденция.
И аз направих като теб преди близо 4 месеца. Когато разбрах че ще има заключителен филм, като всеки уважаващ себе си конспиратор, реших че трябва да се запозная много отблизо с 9-те сезона. Разбира се и ти имаш представа за какво става въпрос от безпринципно излъчените сезони по Канал 1 преди (някой да помогне с годините)... Но тази представа си остава... безпринципна...
Вярвай ми – друго е да седнеш и да ги изгледаш един по един от началото до края. Най-малкото – някои неща ти се изясняват.
И така, сериалът започва през далеееечната 93 г., без никакви очаквания за успех и повече от 3 сезона. Може би си подочул, че след това става най-успешния сериал на десетилетието и един от най-известните сериали въобще. Следва Х-еуфория по света, създателите се самозабравят и естествено сериала се разводнява – така стана и с „Дързост и красота”, мамка му. Толкова надежди бях вложил там...
Сериите на „Досиетата” се водят задължително условие за хора като теб и мен. Както не можеш да завършиш философия, ако не си прочел диалозите на Платон. Най-малкото - за да видиш тенденциите на дезинформация и парченцата истина, които с удоволствие вече редиш като пъзел Ravensburger с 2012 елемента.

 
 
И така – по-същество.
Сериалът като цяло става. Има една основна сюжетна линия с извънземните, която е интересната и много серии, които с ръка на сърцето си зова „пълнеж”. В „пълнежа” ще ти омръзне да гледаш за червеи-убийци (повтарям – червеи), отдавна замразени в ледовете и случайно размразени бактерии, които са опасност за света и насекоми, които са си поставили задачата да ядат човешка плът. Без да се изхвърлям – наистина писва. Писва и да гледаш Мълдър през цялото време, щото Духовни играе некадърно. И Крис Картър го е разбрал явно, затова ще си починеш от него в 8-ми и 9-ти сезон. Затова пък не писва да гледаш Джилиън Андерсън (да – разбира се че зависи от вкуса – но винаги трябва да си „контра”, нали?!). Не героинята й. Абе балансче има с две думи.
От 200 и няколко серии, се опитах да изкарам най-добрите и понеже съм душа човек – ще ги споделя с теб и ще ти спестя онова с червеите. Да знаеш че наистина си ми задължен. Тази подборка може спокойно да бъде гледана без страх, че си пропуснал нещо от основната сюжетна линия. Тези серии могат да бъдат гледани като цял филм. И сериозно препоръчвам този вариант, особено на хората които нямат време за „една-по-една”-метода. Има и една-две серии от „пълнежа”, които стават и заслужават внимание.

 
Избрано от:
 
 
Досиетата Х – Сезон 1, серии: 1, 2, 4, 10, 11, 17, 24.
Досиетата Х – Сезон 2, серии: 1, 4, 5, 6, 8, 10, 14, 16, 17, 25.
Досиетата Х – Сезон 3, серии: 1, 2, 7, 9, 10, 15, 16, 17, 20, 23, 24.
Досиетата Х – Сезон 4, серии: 1, 7, 9, 10, 14, 17, 18, 19, 20, 21, 24.
Досиетата Х – Сезон 5, серии: 1, 2, 3, 6, 7, 8, 13, 14, 19, 20.

Досиетата Х – Да Извоюваш Бъдещето (пълнометражния филм от 1999 г.).
 
 
 
Досиетата Х – Сезон 6, серии: 1, 4, 5, 9, 11, 12, 14, 19, 21, 22.
Досиетата Х – Сезон 7, серии: 1, 2, 5, 6, 8, 10, 11, 15, 22.
Досиетата Х – Сезон 8, серии: 1, 2, 6, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21.
Досиетата Х – Сезон 9, серии: 1, 2, 4, 6, 9, 10, 11, 15, 16, 19.

 
 
(За теб, който не си чел нищо досега и просто хвърляш един поглед на темата – не – това не са числа за тотото.)

Мога да ти кажа че избраните серии от първите 5 сезона наистина управляват. Най-жесток е филма от 99-та обаче, който се явява връзката между 5-ти и 6-ти сезон. Там са казани много неща и задължително да го гледаш. Дето се вика - ако си ми приятел ще го гледаш.

Трябва да предупредя обаче, че от 7-ми сезон нататък, просто гледаш друг филм, а не „Досиетата Х”. Няма нищо общо, много се зацикля и сивее. Мълдър го няма (колкото и да дразни той прави този филм това, което е), Скъли има слаби роли в историите и колкото и да е жалко, духа който се чувства преди това – го няма. Сериалът свършва някак скалъпено и сякаш краят е направен на две-на-три. Което е тъпо.

Днес (22 август, 2008 г.) беше премиерата на новия филм: Искам да Вярвам.
Бях на предния ден да си запазя билет за голямата зала на последния ред посредата. Учудващо за мен - бях първи. Никой не се беше сетил.

- Продавате ли билети за утрешната примиера на Досиетата Х?
(Жена):
- Да, колко билета?
- Един.
- Ах, милият ми той, какъв ентусиазъм!
- ? ? ?
- Ето сега миличък, цялата схема е твоя, избери си НАЙ-хубавото място!!!
- ? ? ?
- Браво! Най-хубавото е точно това! Бих ти дала и безплатни пуканки, ако прожекцията беше днес!
- ? ? ? (...) А плакатчета имате ли?
- Чакай сега ще ти измисля нещо...

И отиде и ми даде плакат с думите Честито! (? ? ?), съпроводено с чистосърдечен смях. Радваше ми се жената като на малко дете. А не съм - нали се сещаш. Та беше малко странно, но все пак хубаво.

Та така. Закачих си плаката гордо, под плаката на Fight The Future отпреди 9 години (трябва да ти кажа, че е като нов) и един познат - друг фен на Досиетата - в момента ми завижда неблагородно с право. Много модно стана да знаеш. (Не Чефо - за последно ти казвам - няма да ти ги продам).

 
 
Та сега се връщам от прожекцията и ти се правя на интересен с този материал. В залата имаше 12 човека (апостола). Да, правилно си разбрал - на премиерата на Досиетата Х. 12.
Филмът е отчайващ. Много, ама много зле. Какъвто и фен да си - моля те не давай пари за кино, не си хаби оптичния кабел да го сваляш и най-вече - не си губи времето да го гледаш, ако си Х-фен и искаш да си останеш такъв...
Не само че не става дума за извънземни, не само че сюжета е невероятно зле, ами и няма нищо паранормално. Просто все още не мога да асимилирам как е възможно да е направен по този начин, с този сценарий. И кой причини това на феновете, предвид очакванията, които те имаха за филма?!?
Та понякога се чудя, как е възможно един екип да се събере, целенасочено да работи върху нещо, да влага труд и крайният резултат да е нещо като новия X-Files. Наистина не си разваляй впечатленията от хубавите 6 сезона с това...Какво е излизало на българския пазар:

Ако си маниак (не, не съм) - преди години излязоха доста книги по сериала. 5 от тях са напълно различни от него и са истории, неразказани във филмите - наистина са доста добри, всяка една от тях.
Други 2 книги са сценариите към 2 от сериите. Не мога да кажа кои точно бяха подред. Има и 3-та от тази серия, която аз нямам, но не са интересни ако сте гледали филмите. Интересни са 5-те, за които споменах. Всички можеш да ги видиш на снимката която направих току-що - прикачена по-долу.
Има и списание, 100% Хит, ако искаш да научиш повече за филма и актьорите. Май с това се изчерпва издаваното.
Ще кажеш, за какво ми е всичко т'ва?
Щото искам да повярваш брат.


А ако след всичко това още не си повярвал (що за дебил трябва да си?) можеш да изиграеш и компютърната игра "Resist or Serve", за която не мога да ти дам мнение, защото не съм я играл (казах ти че не съм маниак). Но можеш да се ограмотиш чрез zamunda.
 
 
Заключителните ми думи са, че като цяло сериалът ще остане в историята като единствения по-сериозен за конспирации, НЛО и мистика. Затова е хубаво всеки да го види.
Слабостите му са, че въпреки огромната тематика и сценарии които можеха да бъдат измислени (най-малкото благодарение на информацията в интернет) - потенциала не е реализиран и има много воднисти серии. А можеше да няма празно дет се вика.
Учи мама, за да станеш известен сценарист, да отидеш в Холивуд и да направиш по-добър сериал за извънземни.

Дотогава - I do not beLIEve. I KNOW!

Ти също, а?
 


 


 
scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 371 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8729937Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License