Маскиране на времето Печат
Новини - Новини
Написано от Alien   
Понеделник, 01 Август 2011 16:19

 

timeintro

Изследователи от университета „Корнел“ са проектирали, построили и демонстрирали първата „мантия“, която крие събития във времето. Процесът се базира на методи, които изкривяват електромагнитните полета, като по този начин ги превръщат в невидими покривала, но също така се използва и време-пространствената дуалност в електромагнитната теория: дифракцията и разсейването на светлината в пространството са математически еквивалентни. Учените са използвали тази теория, за да създадат „времева леща“, която може например да увеличава или компресира във времето.

Покривалото на времето използва две такива лещи и ги поставя така, че едната да компресира светлинен лъч, докато другата го декомпресира. Това оставя лъча сравнително непроменен, но дифракцията и разсейването на практика „скриват“ малки събития от времевата линия на лъча. За наблюдателя светлината идваща от втората времева леща изглежда, че не е изкривена, сякаш не се е случило никакво събитие. В резултат на това пространството между двете лещи е нещо като време-пространствена мантия, която изтрива промените, които се случват за този малък период от време.

cloakbgВ момента това явление може да продължи само 120 наносекунди, а теоретичният максимум на този дизайн е изчислен на 120 микросекунди.

Учените засега отказват да спекулират относно възможните приложения на това „маскиране на времето“. Вече обаче има разработени технологии базирани именно на подобно изкривяване на електромагнитните полета. И докато първите „технологии за невидимост“ работели само на микровълнови честоти, през последните години физиците са открили начини да разработят „маскиращи покривала“ за видимата светлина, за звука и морските вълни. Дори има и такива, които карат един обект да изглежда като друг.


 

Превод: Alien 

Източници: 

http://gizmodo.com/5821246/scientists-punch-a-hole-in-the-fabric-of-time-with-a-time-cloak?utm_medium=referral&utm_source=pulsenews 

и 

http://www.technologyreview.com/blog/arxiv/26992/


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 548 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 543
Брой прегледи на съдържанието : 8631272Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License