Светът може да не свърши скоро, предвещава новооткрит календар на маите Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Неделя, 27 Май 2012 16:10

 

0

    Най-ранният познат календар на маите бе открит в древен храм в Гватемала и изобщо не намеква, че краят на света предстои, съобщиха изследователи.

Стените разкриват най-старите познати астрономически таблици на маите. Учените вече знаеха, че те би трябвало да са запазили подобни сведения по онова време, но досега най-старите образци датираха от около 600 години по-късно.

Астрономическите записки били ключ към календара на маите, който напоследък привлече внимание, поради предупрежденията за Деня на Страшния съд, които предвещаваха края на света за този декември.

Експерти казват, че той не прави подобно предзнаменование. Новото изследване предоставя малко подсигуряване: калкулациите включват времеви период по-дълъг от 6000 години, което значи, че той може да се простира доста след 2012 г.


Защо биха се занимавали с тези числа, ако светът ще свърши тази година?“, отбелязва Антъни Авени от Университета Колгейт в Хамилтън, Ню Йорк, експерт по астрономията на маите. „Бихте казали, че такова голямо число поне предполага, че времето продължава да тече.


1

 

Авени, заедно с Уилям Сатърно от Бостънския университет, и други, съобщават за откритието в петъчният брой на списание „Science“.

 

2

Дървета растат на върха на наскоро изкопана могила, създадена от маите, която съдържа рисунка на древен човек, вероятно писаря на града (Ройтерс)

 

Помещението е част от голям комплекс руини на маите в дъждовната гора в Ксултун в североизточна Гватемала. Стените съдържат също и портрети на седнал крал и някои други фигури, но е ясно, че те нямат връзка с астрономическите писания, казват учените.

Едната стена съдържа календар, базиран на фази на луната, покриващ около 13 години. Изследователите смятат, че той може би е бил използван да се следи кое божество е управлявало луната в дадени периоди.

Авени казва, че това е давало възможност на писарите да предсказват предварително пълнолунието например. Подобно съхраняване на сведения било ключът към астрологията и ритуалите на маите и може да е било използвано за консултация на владетеля кога да отиде на война или колко добра ще бъде реколтата през годината, казва той.

 

3

 

Това, което имаме тук е астрономия движена от религия.“, казва той.

На съседна стена има числа, показващи четири времеви периода от около грубо 935 до 6700 години. Не е ясно какво представят те, но може би писарите са правели изчисления, които включвали наблюдения от важни астрономически събития като движенията на Марс, Венера и луната, казват изследователите.

Защо са се занимавали да правят това? Може би писарите са били „маниаци на тема изчисления..., които са се захванали да правят калкулации и вероятно ги направили доста отвъд нуждите на обикновеното общество“, предполага Авени.

Експерти, несвързани с откритието казват, че това е било важен напредък.

Това наистина е чудесна изненада.“, казва Саймън Мартин, съ-уредник на изложбата за календара на маите в Музея по археология и антропология към Университета в Пенсилвания.

Докато резултатите от работата на писарите са били известни от изображенията по монументи, „ние така и не можахме да идентифицираме работно пространство или как в действителност са подхождали към нещата“, казва Мартин.

Новото откритие дава поглед към това, казва той и фактът, че помещението е имало каменен покрив, вместо сламен, подкрепя предишни индикации, че писарите са се радвали на социално положение.

Това е много важно откритие. Ние само получаваме бърз поглед на него“, казва в публикация Джон Б. Карлсън, директор на Центъра по археоастрономия в Колидж Парк, Мериленд.

Това е интригуващо начало за това откритие.

 


Източник: http://www.telegraph.co.uk/

Превод: Janthine

Редакция: Н.

 

 

Коментар от Н.:


Всичко започва да придобива доста комична форма. Досега ни imprint-ваха над 10 г., че всичко свършва тази година. Сега изведнъж това не е вярно. Вече трябва да сте разбрали чии методики са това и кой стои и зад двата вида пропаганда, както и третия – за възнесението на планетата. Очаквам още анонси в тези посоки и респективно – още жалост.


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 411 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 534
Брой прегледи на съдържанието : 8230886Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2023 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License