Статуя на Буда придобита от нацистите, е с космически произход Печат
Новини - Новини
Написано от Alien   
Четвъртък, 27 Септември 2012 18:38

 

meteorite-buddha- intro

Звучи като сценарий на филм с Индиана Джоунс, но германски изследователи твърдят, че тежка будистка статуя донесена в Европа от нацистите, е била издялана от метеорит, който вероятно е паднал преди 10 000 години на границата между Сибир и Монголия.

Този космически Буда, познат като „железният човек“ на изследователите, има неясна датировка, въпреки че се предполага, че статуята е направена някъде между 8 и 10 век. Статуята изобразява човек, вероятно будистки бог, седнал с подвити крака и държащ нещо в лява си ръка. На гърдите си има будистка свастика, символ на късмета, която по-късно е „взета“ от нацистката партия в Германия.


Може да се спекулира дали символът на свастиката на статуята е бил основната мотивация тя да бъде пренесена до Германия – казват изследователите на 14 септември в списанието „Meteoritics & Planetary Science“.

 


Приключението на железния човек

Статуята на железният човек идва за първи път в Германия след експедицията до Тибет през 1938-1939 г. чрез зоологът и етнологът Ърнст Шафер, който бил изпратен в региона от нацистката партия, за да открие корените на арийския произход. След това статуята преминава в ръцете на частен собственик.

 

meteorite-buddha-120927.jpg1348678794

 

Изследователят от университета в Щутгарт Елмар Бучер и неговите колеги за първи път анализирали статуята през 2007 г., когато собственика им позволил да вземат 5 миниатюрни проби от нея. През 2009 г. екипът имал възможността да вземе по-големи проби от вътрешността на статуята, която е по-малко предразположена на разлагане (независимо дали това е свързано с климата или човешкото съхранение), отколкото първоначалните външни проби, които били взети.

Те открили, че статуята е изваяна от рядък клас космически скали познати като атакситни метеорити. Тези почти изцяло железни метеорити имат високо съдържание на никел. Най-големият познат метеорит – Хоба – от Намибия е атакситен метеорит, който може би тежи повече от 60 тона.

 


Дошъл е от космоса

Химическият анализ на пробите от статуята разкриват, че те почти съвпадат с известните разпръснати космически камъни покрай границата между Сибир и Монголия. Метеоритното поле Чинга съдържа поне 250 фрагмента от метеорити, повечето относително малки, а два от тях тежат около 10 килограма. Полето за първи път е открито през 1913 г., но съществуването на статуята предполага, че хората са копаели из района за различни материали доста преди тази дата.

Идентичността на издълбания човек е неясна, но изследователите подозират, че това може би е будисткия бог Вайсравана, познат също като Ямбала. Вайсравана е бог на богатството или войната и е често изобразяван да държи лимон (символ на богатството) или портмоне в ръката си. Железният човек държи неидентифициран предмет в ръката си. Статуята е около 24 см. висока и тежи около 10,6 килограма.

Много култури са използвали метеоритно желязо, за да правят различни видове ножове и дори бижута. Бучнер и неговите колеги пишат, че култът към метеоритите е често срещан в много древни култури. Но статуята на Буда е уникална.

Статуята на железния човек е единствената позната илюстрация на човешка фигура, която е издълбана в метеорит, което означава, че няма нищо с което да бъде сравнена когато се оценява нейната стойност.“ – казва Бучнер в изявлението си. „Само нейният произход може да й даде стойност от около $20 000. Ако оценката ни за нейната възраст е вярна обаче и датата на нейното създаване е преди 1000 години, тя може да се окаже безценна.

 


От Стефани Папас – LiveScience.com

Източник: http://news.yahoo.com/nazi-acquired-buddha-statue-came-space-172319961.html

Превод: Alien


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 593 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 543
Брой прегледи на съдържанието : 8631305Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License