Електронен микроскоп разкрива скритите ужаси на обработените храни Печат
Новини - Новини
Написано от Alien   
Сряда, 14 Ноември 2012 17:28

 

0

Един от най-мощните инструменти в научния арсенал е сканиращия електронен микроскоп (SEM), който използва лъч от електрони, за да увеличи проба до 30 хиляди пъти от нейния действителен размер. Технологията се използва за изследване на всичко – от следи по куршуми до болестите, които стоят зад намаляващата популация на пчелите. Фотографката от Сан Франциско, Карън Алпърт, обаче използва технологията за не чак толкова научна цел. Тя иска хората да видят много, много отблизо какво точно ядат.


Тя казва: „Аз не се опитвам да налагам, кои храни са важни или кои храни трябва да харесвате или не, аз просто гледам на нещата от друг ъгъл“. За тази цел тя изследва всякакви храни през микроскопа – от шоколадов кейк и захарни изделия, до репички и зърна на кафе, с надеждата да подчертае как естествените и обработените храни се различават не само по хранителната си стойност, но и по химическата си структура. „Ако почнете да гледате снимките, като например листото от ананас – там се вижда сложна структура точно на листата на растението. И обратно бонбоните „Life Savers“, показват как нашата храна се е променила толкова много при обработката, че не прилича на нищо.

 

Всъщност снимката й на вафлен сладкиш напомня на розов и доста неапетитен калциев нанос. Алпърт казва, че когато са видени през микроскоп, текстурите на натуралните храни като репичката са по-сложни от тези на обработените.

 

1

Листо от ананас


 2

Бонбони „Life Savers“


3

Вафлен сладкиш

 

4

Репичка

 


Тъй като специализираното оборудване в града й е запазено за доста време напред за медицински изследвания, Алпърт успява да намери такова в Аризона, където търсенето на (SEM) не е толкова голямо. Там техниците дехидратират образците и ги обвиват в метал проводник – обикновено това е злато. След като храната е подготвена, Алпърт пътува до Аризона, за да използва SEM. Според нея микроскопът се управлява подобно на камера. Тъй като той прави снимките черно бели, тя ги оцветява впоследствие, за да се добие добра представа как изглежда храната преди да бъде дехидратирана.

 

5

Опашка на скарида


6

Червено зеле

 

7

Листо на целина


8

Шоколадов кейк

 

9

Пържен лук

 

10

Боровинка

 

11

Бананова кора

 

Галерия с други снимки в голям размер: http://carenalpertfineart.com/gallery.html.

 


Източник: http://www.fastcodesign.com/1671212/an-electron-microscope-reveals-the-hidden-horrors-of-processed-foods#1


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 290 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 535
Брой прегледи на съдържанието : 8280840Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2023 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License