Индия признава на делфините юридически статут като „личности без да са хора“ Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Четвъртък, 15 Август 2013 01:02

 

dolf

По данни на online-изданието NaturalNews.com, правителството на Индия е признало на делфините официален статут на „личности без да са хора, чието право на живот и свобода следва да бъде защитено. Това е първият държавен акт в съвременната правна история, признаващ подобен статут на животни, приближавайки ги до статута на homo sapiens (съвременния „мислещ човек“). Решението на индийското правителство е било огласено лично от министъра на околната среда и горите на Индия, който успоредно с признаването на специалния статут, е огласил забраната на всякакви представления, в които се експлоатират държани в плен делфини. Очаква се делфинариумите в югоизточната азиатска страна да бъдат затворени, а държаните в тях делфини – освободени. Решението идва като отговор на масираните протести в индийския щат Керала и околностите срещу принуждаването на морските бозайници да участват в шоу-програми за забавление на хората. Така Индия се превръща в четвъртата страна в света (след Коста-Рика, Унгария и Чили), която забранява лова и държането в плен на китообразните бозайници.

 

Повод за признаването на цитирания специален статут е уникалната интелигентност и себеосъзнаване на делфините, които „разговарят“ със сложна система от телесни и акустични знаци, живеят в семейства и изразяват многопластови емоционални състояния, подобни на човешките. Според редица изследвания делфините имат човекоподобно самосъзнание и влизат в сложни форми на общуване с другите делфини, използвайки граматически структурирани „изречения“. Във връзка с горното от десетилетия насам се осъществяват научни изследвания с променливи резултати, насочени към това да се „разшифрова“ езикът на делфините и да се влезе в контакт с тях. Установено е, че делфините могат да разпознават своето собствено отражение, да използват инструменти и да запомнят абстрактни идеи. Те си служат със знаци, позволяващи им да разпознават своите приятели и членове на семействата им – подобно на личните имена при хората. Проявяват съчувствие и готовност да помагат на новородените и на болните – като например ги изтласкват към повърхността на водата, за да си поемат дъх (което се е случвало неведнъж и с давещи се хора, изтласквани към брега от делфините и спасявани по този начин).

Движението за признаване на китовете и делфините като „личности“ със свои субективни права набра сили преди 3 години в Хелзинки, когато учени и специалисти по етика разписаха своеобразната Декларация за правата на китообразните бозайници. В нея те заявиха, че „всички китообразни – подобно на човека – имат право на живот, свобода и благополучие. Сред подписалите Декларацията е и Лори Марино, изследователка на интелекта при китообразните, която изведе редица доказателства за умението на делфините да формират подобно на човешкото самопознание.

Правният акт на индийското правителство, с който се признава статут на „личности“ на делфините, ще породи сериозни дискусии за правата на животните, които до този момент са разглеждани от съвременните правни системи единствено и само като „ресурс“ за стопанската дейност на хората. Ако животните са получавали някакъв по-специален статут, то е било за закрилата им като редки, ценни или изчезващи видове, които да се опазят за идните поколения – но само в интерес на хората и техните стопански нужди от „природни ресурси“. Днес се отваря нова страница, която е на път да преобърне представите ни за това кои сме „ние“ и кои са „те“ – в контекста на навика ни да мислим за човека като за „венец на природата“.

 

Източник: http://advocati.org

 


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 588 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 543
Брой прегледи на съдържанието : 8631252Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License