Закон ще защитава руснаците от окултизма Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Четвъртък, 23 Януари 2014 00:13

 

occult

Вчера, в Госдумата бе представен законопроект, в който се предлага да се защити населението на Русия от възможното негативно влияние на астролози, магове, гадателки и екстрасенси. За целта се предлага да се ограничи обема на информацията за техните услуги в средствата за масова информация и интернет.

Съответният законопроект е бил подготвен от депутата от партия „Справедлива Русия“ Михаил Сердюк, съобщава в своята статия „Известия“. Чиновникът е решил да го внесе за разглеждане поради това, че по негови думи, към него „нееднократно се обръщали хора, които са станали жертва на мошенници“, работещи в тази сфера.

 

Аз не отричам възможността за съществуването на екстрасенски способности. Но в повечето случаи хората, които самите се определят като такива, нямат никакви свръхестествени способности и предлагат на хората помощ. Това само по себе си е истинско мошенничество.“ – пояснил Михаил Сердюк.


Новият закон има за цел да защити населението от окултизма. В съответствие с него ще бъдат въведени „поправки и изменения, направени с цел снижаване на ръста на популярността на магиите, вещерството, езотериката и прочие „битово чудотворство“ в информационното пространство и средствата за масова информация“, добавил чиновника. Освен това, се предлага да се ограничи разпространението на информация за паранормални услуги.


Ако законопроекта бъде приет, то поправките ще бъдат внесени в нормативните актове „За средствата за масова информация“, „За информацията, информатизацията и защита на информацията“ и „За образованието в Руската Федерация“.


Освен това, различни видове окултни услуги ще бъдат забранени за реклама на сайтове в интернет. Ще бъде ограничен достъпа до предложения на „работници в окултната сфера целящи диагностика и въздействие на човека, неговото здраве, духовен свят и имущество“.


Инициативата е подържана от първия заместник-председател на комитета на Госдумата по информационната политика Андрей Туманов. „Нужна е много продължителна системна работа, просто така този сложен проблем няма де се реши. Той трябва да бъде обхпванат от всички страни. Нужна е програма, а не спорадични променки. И постоянно трябва да се измисля нещо ново, защото те много бързо се адаптират към мерките за противодействие.“ – пояснил той.

 


Източник: http://russian.rt.com/

Превод: sanloКоментар на Издателство „Паралелна Реалност“:


Преди около половин година ви съобщихме за друга подобна идея от страна на Великобритания... и нещата сякаш отиват в посока постепенно тези закони да бъдат превърнати в нормална практика по целия свят. Макар да не е ясно дали това наистина ще се случи и някой ще го вземе на сериозно, то случващото се определено не е учудващо. Защото функцията на една идея не винаги е тя да бъде приета на държавно ниво. Функцията на една идея е да пусне семенце в колективното съзнание на нацията или човечеството.


В конкретният случай нещата са много интересни, защото без всякакво съмнение, въпросният руски депутат е прав, че има страшно много мошеници в тази „сфера“ и ощетените хора са може би доста повече от онези, които наистина са си помогнали по този начин.

Възниква обаче, резонния въпрос, дали един безспорен факт ще даде начало на една също толкова истинна и благородна кампания. Защото в новината е загатнато, че тенденцията е цензурата на този вид информация да става все по-голяма. Ако старта на един такъв закон бъде даден, то пред него буквално няма да има граници. И това има чисто философски аспект, не юридически. Защото – кой ще е този орган, който ше решава дали един човек е мошеник или не? По какви критерии и по преценката на кого?

Разбирате ли – самата материя (езотериката) няма ясно установени граници и критерии. Това не е хранителна индустрия, където да заложиш ясни стандарти, които ако не се спазват могат да имат фатални последствия. Не е възможно с инструментите на една механична система (каквато е държавната) и прагматичното й мислене, да съдиш за нещо, което в същността си е отвъд нея. Т.е. всеки един опит този вид дейност и литература да бъдат филтрирани, може да пробуди само смях, защото това са две взаимоизключващи се концепции, които няма как да се срещнат на това ниво на което е масовото съзнание в момента.


Още по-лицемерното в случая е, че голяма част от руската политическа прослойка се ползва от десетилетия от подобни услуги (това е лесно проверимо и исторически доказуемо). Т.е. голяма част от тях са пределно наясно с възможностите и приложенията, които езотериката предлага и прилагането на такъв тип закони вероятно цели не да се предпазят хората от мошениците, а да се ограничи употребата на всякакви окултно-технологични методи от цивилното население, което ще ограничи хората единствено до статуквото (което пък е още по-контролирано и скопено). Това неминуемо цели ограничението на самото развитие на мисълта, а не просто на езотериката сама по себе си. Ще имаш свободата да мислиш, но само в позволената посока. Което е класика в жанра.


Всичко това навежда на мисълта, че езотериката с времето или просто ще бъде оставена на мира, или ще бъде тотално премахната, защото всичко друго няма как да се получи адекватно поради вече обяснените причини свързани със сблъска на двата вида съзнание.


Кой точно сценарий ще се развие в конкретната ни паралелна реалност – предстои да видим.

 

 


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 377 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8729985Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License