Линии тип „Наска“ в... Казахстан Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Сряда, 01 Октомври 2014 10:13

 

0

Повече от 50 „земни глифове“са били открити в северен Казахстан в Централна Азия. Те са с различни форми и размери и дори единият от тях се явява масивна свастика. Тези структури в голямата си част са направени от глинени насипи и доста наподобяват пейзажа, който може да бъде видян в региона на Наска в Перу.

Открити с помощта на Google Earth, тези символи са проектирани в различни геометрични форми сред които квадрати, пръстени, кръстове и свастики. С размери от 90 до 400 метра в диаметър, някои от тях са по-дълги от днешните самолетоносачи. Според изследователите тези символи трудно могат да се видят от земята, но това става лесно от въздуха.

Някои от структурите може да видите по-долу.


 1.2 1

2

3

4

5

 

През последната година археологическа експедиция от Казахстанския университет Костанай, в сътрудничество с университета във Вилнюс, изследва символите. Екипът, който провежда археологическите разкопки, радарните замервания, въздушната фотография и определянето на датировката наскоро представи своите първоначални резултати на годишната среща на Европейската Асоциация на Археолозите в Истанбул.

 

Археологическите разкопки, които изследват остатъците от тези структури дават основание да се предположи, че на тези места са се извършвали ритуали“ – казва археоложката Ирина Шевнина заедно с Андрю Логвин от университета Костанай в e-mail до сайта „Live Science“. Древните племена вероятно също са използвали символите, за да маркират собствеността над земята според изследователите.

 

Според тях обаче към днешна дата едно-единствено нещо е сигурно и това е че „земните глифове“ са построени от древни хора. От кои точно и с каква цел – остава мистерия.

 

 

Земни глифове по света


Въпреки че линиите в Наска, Перу са най-известните такива в световен мащаб, археологическите проучвания подсказват, че подобен род земни изображения са били изграждани на много места по света и то от различни култури. Например в Близкия Изток археолозите са открили хиляди структури с форма на колело, които са лесно видими от въздуха, но не и от земята.

 

6

7

8

 

Наскоро в Русия пък, археолози изкопаха земен глиф, който изглежда е по-стар от линиите в Наска.


9

10

Колибри от Наска

 


Древни земни глифове са били откривани и в много други страни, включително Великобритания, Бразилия и югозападен САЩ. С въвеждането на изображения с висока резолюция от Google Earth, през последното десетилетие много професионални археолози, както и любители, могат да намират и изучават тези енигматични структури.

 

 

Източник:http://www.livescience.com/47954-geoglyphs-discovered-in-kazakhstan.html

 


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 1623 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8700555Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License