Идва ли „Гатака“? Корпорациите започват генетични тестове на своите служители Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Петък, 15 Май 2015 08:32

 

dnacorpПрез 1997 г. излиза научно фантастичният филм „Гатака“ показващ едно бъдещо общество, което е доминирано изцяло от система основана на евгениката. Децата на елита биват зачевани чрез генетична манипулация чрез която придобиват само най-добрите наследствени черти на своите родители. Главният герой във филма е заченат по традиционния начин и бидейки извън системата се бори да превъзмогне тази генетична дискриминация. Почти 20 години след неговата премиера, днешните корпорации започват сериозно да се оглеждат в същата посока! Генетичните програми явно ще стоят в основата на подбора на „работна сила“, а „работодателите“ ще отделят годните работници от „генетичните инвалиди“, използвайки генетични тестови процедури, които да предскажат здравословното състояние на работника напред в бъдещето. Разбира се, както винаги, всичко е оркестрирано и представено изцяло с „добри намерения“ и „общи ползи“...

 

Фактически корпорациите силно се вълнуват от подобни тестови програми, тъй като по този начин те биха могли да предвидят шансовете за развиване на болест от техните работници в бъдеще. Технологията има за цел да им помогне да избегнат назначаването на персонал, който би ползвал допълнително болнично време като по този начин те биха спестили огромни разходи. Ако пък генетичния тест покаже евентуален проблем за вече назначени работници, те ще имат задължение да им подготвят специални програми свързани с хранителния режим, както и различни физически упражнения още преди болестта да се е появила.


Дали обаче този вид генетично тестване не поставя началото на програма сходна с въздействието на тази от прословутия филм? Иронията е че този модел сам по себе си не може да бъде напълно легитимен при установяването на редица болести. Това е така защото гените биват повлияни от безброй много външни фактори през целия живот на човека. Как подобен тест още при раждането или пък през друг период от живота може да се приеме като най-важният индикатор, който да решава съдбата на всеки индивид? И то на фона на това, че личните навици и околната среда играят не по-малка роля при развитието на същите тези болести. Как един такъв генетичен тест изобщо би бил валиден, като се има предвид факта, че гените на почти всяко бебе биват повлияни драстично от множеството токсични инжекции – наречени ваксини? И ако едно обективно изследване покаже, че ДНК-то на човек се повлиява от тези токсични елементи – тогава на какво отгоре ще виним наследствените черти, които сме наследили за болестите, които се появяват впоследствие през живота ни?

 


Шест големи компании ще започнат генетични тестове на своите служители


Американският здравен застраховател Аетна вече прави първи крачки в тази посока заедно с базираната в Канада компания Нютопия. Те създават персонализирани здравни програми, които имат за цел да подобрят здравето на служителите. За тази цел се изискват пълни физически изследвания, както и кръвни тестове чрез които да се определи риска работника да развие определени метаболитни синдроми. Въпреки че програмите имат привидно за цел да предотвратяват сърдечни проблеми, инфаркт и диабет – те вече включват и генетични тестове в „микса“. Тестовете се опитват да анализират различни групи от гени (които биха предразположили служителя да яде много) или пък дали тялото на работника може да усвоява и преработва въглехидрати и мазнини.


Въпросът, разбира се, има и друга страна. Дали служителите биха били склонни да споделят тази чувствителна информация (свързана с бъдещото им здравословно състояние) със своите работодатели? Защото при сегашното статукво подобен род изпълнения биха се тълкували като дискриминация, тъй като всеки има право да държи тази информация само за себе си. Дали медицинската тайна би била погазена, а подобни изследвания не подготвят почвата за една все още „мека версия“ на бъдеща евгенична програма? Дали подобни генетични тестове са от полза на индивида или са просто начин за менажиране на годни и негодни работници в едно „перфектно общество“?


Аетна и Нютопия продължават да развиват своята програма и ще я продадат на шест от своите най-големи клиенти, които съответно разполагат и с най-голям брой служители. Резултатите на този етап обаче, още са противоречиви. Един от техните първи пациенти е 53 годишен мъж тежащ 152 кг. Имал високо кръвно налягане и високи нива на захар в кръвта. След като били прегледани генетичните тестове отговори за това негово състояние не били открити. Нямало никаква връзка с гените! Това само доказва, че купища други фактори оказват своето влияние. Дали подобни генетични тестове ще се наложат в бъдеще и ще се превърнат в новия стандарт, по който всички ще се равняват, е въпрос, който вероятно ще получи своя отговор съвсем скоро предвид развиващата се технология в тази посока. Засега обаче, генетичните тестове на работници се явяват своеобразен предвестник на едно евгенично общество – точно както е показно в „Гатака“!

 

 

Източник: http://www.naturalnews.com

 

 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 1644 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8700527Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License