Открита е огромна ритуална арена в близост до Стоунхендж Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Понеделник, 07 Септември 2015 21:56

 

0Изследователи са открили останки от масивен неолитен каменен монумент, за който се счита, че е бил пренесен на сегашната си позиция преди повече от 4500 г. В изявление по радиото днес, професор Винсент Гафни, главният археолог свързан с откритието обяснява значението и мащаба на находката в Дърингтън Уолс, близо до Стоунхендж. Археолозите откриват останките на масивен каменен монумент, заровен под дебел слой земна маса обрасла с трева, само на малко повече от 3 км. от Стоунхендж. Скритият аранжимент състоящ се от 90 изправени каменни блока формира част от арена с форма на буквата „C“, която граничи със суха долина и гледа директно към реката Ейвън. Изследователите използвали проникващ в земята радар, чрез който открили около 30 непокътнати камъка, които достигали до 4,5 метра височина. Фрагменти от други 60 погребани каменни блокове, или огромните ями, в които те стоели, разкриват пълния мащаб на находката.

 

1

 

Това което сега започваме да виждаме е най-големият оцелял подземен каменен монумент, който е бил откриван във Великобритания или дори в Европа. Това е археология на стероиди.“, твърди Гафни.

Счита се, че камъните са преместени на тази позиция преди повече от 4500 г., за да формират южния край на ритуална арена разположена централно върху естествена падина.

Предполагаме че това е някакъв вид ритуална арена.“, казва Гафни, чийто екип успява да картографира терена около Стоунхендж и подземните му тайни с помощта на богат арсенал от инструменти. Той ще опише последните открития от мястото в понеделник на британския научен фестивал провеждащ се в Брадфорд. Долното видео показва каменните блокове така, както би трябвало да са изглеждали преди 4500 г.:Free Joomla Extensions


Снимките от заровените камъни показват, че те всъщност са в легнало положение. Гафни обаче смята, че оригинално те са стоели изправени, след което били съборени, когато обекта е бил преустроен. Лежащите камъни били изгубени под земната маса и започнали да играят роля на някаква груба линейна южна граница. Това е нов елемент в представата за това как територията около Стоунхендж е била трансформирана.

 

2

1 миля = 1.60934 км.Проектът, чието точно име е „The Stonehenge Hidden Landscape Project“, е променил напълно визията на археолозите за древния обект, който се простира на територия от над 6,5 кв. км. Главният монумент стои в сърцето на територия изпълнена с могили, ровове и олтари. През миналата година изследователите са открили останките на 17 нови параклиса и стотици други археологически артефакти разпръснати на това място.

Огромните ровове са били открити около историческа местност дълга 3 км., която е наречена „Курсус“ и се намира северно от Стоунхендж. Те изглежда формират някакъв вид астрономическа подредба. В деня на лятното слънцестоене, съвпада на източния ров с изгряващото слънце и съвпада на западният ров със залязващото слънце се пресичат с мястото, където по-късно е бил построен Стоунхендж.

Възхода и падението на новооткрития монумент в Дърингтън Уолс подсказва, че сградите са били модифицирани и рециклирани след като първите камъни били положени някъде към 3100 г. пр. н.е. Голяма дървена постройка, замазана с варовик пък, се счита, че е служила при специални погребални церемонии.

 

3

Карта на комплексаПол Гарууд, археолог и главен историк на проекта от университета в Бирмингам споделя, че новите открития са променили фундаментално разбирането на изследователите за Стоунхендж и света около него.

Всичко написано досега за местността около Стоунхендж и древните монументи помещаващи се на тази територия трябва да бъде пренаписано.“, казва той.

Според друг археолог свързан с проекта – Ник Снашал – резултатите постигнати до момента ще позволят да бъде започната цяла нова глава в историята на Стоунхендж.

 


Източник: http://www.theguardian.com/uk-news/2015/sep/07/stonehenge-archaeology-ritual-arena-neolithic-monument

 


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 222 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 543
Брой прегледи на съдържанието : 8668281Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License