Франция планира да криминализира „конспиративните теории“ Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Четвъртък, 19 Ноември 2015 20:27

 

conspiracy-theory-caution_0 copyОт няколко години чрез различни публикации ви информираме за стремежа на все повече държави в света не просто да цензурират, а напълно да заличат и блокират присъствието на алтернативна на „официалната пропаганда“ информация. Очевидно тактиката с игнорирането и осмиването не дава нужните резултати и вече е време да се извади тежката артилерия. За целта в общественото съзнание трябва да бъде изграден един знак на равенство между вече утвърдени понятия асоциирани с „всеобщото зло“ и всеки опит да се говори за „заговор“ – най-вече по обществено значими теми. Примката постепенно се затяга и трябва да бъдат намерени и заклеймени новите „нацисти“ от които произтича цялото зло на планетата. И както сами можете да се досетите това „разбира се“ са така наречените „конспиративни теоретици“. Иронията е, че това което Франция планира да облече под формата на законодателство всъщност е висша форма на нацизъм и проява на най-тъмната страна на всяка една тоталитарна власт – да заличи всяко право на свободно мнение под заплаха от криминално преследване. Основната идея на този опит е да бъде върнато времето назад (още преди появата на интернет), когато всяка една информация биваше спускана единствено от шепа контролирани медии.

 

Всъщност, ако говорим за проблема на европейска почва Франция просто поема щафетата подадена ѝ от Великобритания миналата година. Тогава британският премиер на два пъти заяви, че така наречените конспиративни теоретици (тоест всички, които опонират на твърденията на официалната власт) трябва да бъдат заклеймени като „екстремисти“ и дори като „терористи“. Същевременно, те трябва да бъдат отхвърлени от обществото, защото „застрашават националната сигурност“. В реч пред ООН Дейвид Камерън директно заявява, че конспиративните теоретици трябва да бъдат третирани наравно с терористите от Ислямска Държава като риск за тази прословута „национална сигурност“. Едва ли има нужда да споменаваме, че британският премиер посочва като пример за „екстремизъм“ твърдението, че атентатите в Лондон са инсценировка... Виждате как постановки от типа „любимите книги на Осама“ играят своята роля в налагането на определен профил и стигма върху милиони хора, които се опитват да мислят извън конвенционалната зомби-култура.


Президентът на Франция Франсоа Оланд обаче не остава по-назад, а дори вдига летвата на още по-високо ниво. Той директно сравнява конспиративните теории с проява на нацизъм и призовава за регулации, които да предотвратят споделянето и публикуването на всякакви виждания, които са класифицирани като вредни за държавата и описани от него като „опасни мисли“. На всичко отгоре паралелно с това се наблюдава и някакво откровено шизофренично поведение граничещо с пълно лицемерие. Същите политически лидери, които искат да наложат тотална цензура в интернет същевременно го играят и борци за свободата на словото. На 11 януари 2015 г., в центъра на Париж, в присъствието на 40 световни лидери се провежда масова демонстрация на национално единство в памет на 17-те жертви от Шарли Ебдо. „Аз съм Шарли“ става световен знак за солидарност срещу атаките и разбира се като олицетворение на свободата на изразяване. Свобода, която те целенасочено планират да отнемат.

Още на 27 януари Оланд декларира, че конспиративните теории са довели до множество злини в миналото и че трябва да бъде осъзнато, че те се разпространяват най-вече през интернет и социалните мрежи. Той заявява, че трябва да се действа не само на европейско, но дори и на световно ниво, така че да бъде изградена една законова рамка, която ясно да дефинира отговорността на различните интернет платформи. Те трябва да понасят санкции, ако се провалят при налагането на новите директиви. Няколко министри от кабинета също се включват в общия хор с тезата, че конспиративните теории са основен носител на омраза и разделение в обществото.

В дъното на офанзивата срещу „теорията на конспирацията“ поне що се касае за Франция стои фондацията „Jean-Jaurès“, която има връзки със социалистическата партия. В една тяхна публикация озаглавена „Моментен статус на конспиративните теории“ те правят опит за дефиниция на различни видове групи от хора, които трябва да бъдат сложени под общ знаменател, признавайки същевременно голямата разнородност. Според тях това са главно хора свързани с отричането на холокоста, почитатели на Уго Чавес и Владимир Путин, бивши леви активисти или крайно леви, бунтари, революционно настроени националисти, ултра-националисти, носталгици по Третия райх, активисти против ваксините, ревизионисти на атентатите от 9/11, антиционисти, афроцентристи, последователи на „сървайвализма“, последователи на алтернативната медицина, агенти на иранския режим, католически и ислямски фундаменталисти. Фондацията допълва профила, обвинявайки „конспиративните теоретици“, че игнорират реалностите на света в който живеем и наивно вярват в „изтъркани митове“. Като примери се посочват „световен ционистки заговор“, „илюминати“ и мита за Ротшилд.


Виждате как под шапката на един шаблон биват вкарвани хора, които нямат нищо общо помежду си освен това, че опонират по някакъв начин на официалната власт. Така бива налагано мнението, че всички те са някакви „криминални елементи“ (наред с очевадните такива) и отношението на държавната власт спрямо тях трябва да бъде еднакво. Можете да бъдете убедени, че най-новите атентати във Франция ще доведат до още хиляди приложения на прословутата сентенция „проблем-реакция-решение“ като най-първите и очевидни такива ще бъдат свързани с още повече следене и ограничаване на личната свобода в „името на сигурността“.

 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 620 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8700681Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License