„Напълно натурални“ храни Печат
Статии - Алтернативни технологии и наука
Написано от Alien   
Сряда, 13 Юли 2011 21:18

 

natural1

Фабриките за производство на храни са установили, че ако пльоснат на етикета твърдение, че техните обработени и химично променени хранителни продукти са „напълно натурални“ ще постигнат увеличени продажби. Изглежда консуматорите все пак се опитват да пазаруват по-здравословни храни и по този начин биват заблуждавани с лекота от твърдението „напълно натурално“, въпреки че огромното мнозинство от хранителни продукти, които поддържат подобни твърдения на етикетите си нямат нищо общо с натуралното.

 

FDA (Агенцията по храните и лекарствата на САЩ) не регулира твърденията за „напълно натурално“. Те може и да твърдят че го правят, но в действителност не го. Хранителните компании могат да се измъкнат като използват всякакви не-натурални процеси и химически добавки в хранителните продукти, за които твърдят, че са напълно натурални. Например, храни пържени при висока температура, с което формират причиняващи рак акриламиди, рутинно се етикетират като „напълно натурални“ в снакс-секцията на супермаркетите. Да не говорим, че пърженето на скорбяла при висока температура изобщо не е естествено, а е изобретен от човека процес, при който храни като картофите, получават интересен вкус чрез зареждането им с мазнина и сол.

Солта използвана в такива храни също не е натурална. Почти винаги се слага обработена сол и дори в продуктите, които пише че са правени с „морска сол“ на практика се слага бяла, обработена морска сол [а не пълноспектърна кафява или розова сол както например при Келтската Морска Сол (Celtic Sea Salt)], която е напълно натурална.

Производителите на хранителни продукти слагат и различни химически добавки към техните „напълно натурални“ продукти, криейки ги под звучащи невинно имена на съставки, за които консуматора не е алармиран. Мононатревия глутамат например (MSG) е невротоксична субстанция, класифицирана като екзотоксин. Консумирайки я може да причини мигрени, поражения върху ендокринната система, загуба на регулирането на апетита (което води до затлъстяване), неврологични щети при ембрионите (когато се консумира от бременни) и много други проблеми. Това е добре известно на индустрията. Производителите на бебешки храни, например доброволно премахнаха мононатревия глутамат от техните продукти преди десетилетия след голямо публично недоволство относно опасностите от MSG за бебетата. 

И въпреки това солиден брой „напълно натурални“ хранителни компании продължават да използват скрити форми на MSG в своите храни, криейки ги под невинно звучащи съставки като екстракт от мая или хидролизирани протеини (всички от които съдържат MSG). Дори компании, на които винаги сте вярвали през годините и които са от „натуралния“ хранителен бизнес, са замесени в крещящото криене на MSG в своите продукти. Особено внимание представляват вегетарианските хранителни продукти като вегетарианските бургери. Четете съставки на всичко, което купувате и ще откриете, че най-големите „натурални“ хранителни производители все още използват скрито MSG.

(Най-новата добавка, която крие MSG се нарича torula yeast (мая от квасна гъбичка). Следете за нея по етикетите.)

 

natural

 

 

Каква е дефиницията за напълно натурално все пак?

 

Истината е че хранителните производители могат да използват почти всяка съставка или процес, който искат и въпреки това да твърдят че техните храни са напълно натурални. Те могат да вземат нещо пълнозърнесто от природата, да го смелят и да махнат 98% от хранителните вещества, да обезцветят брашното с химикали, да го „обогатят“ със синтетични химически витамини и след това да твърдят, че тяхното житно изделие е „напълно натурално“.

И защо е натурално? Защото идва от земята биха казали те. Израсло е от природата.

Да, разбира се че е било, но след това и било физически и химически модифицирано, променено и замърсено по начини, които унищожават натуралните му качества. Крайният продукт няма и подобие от нещо наистина натурално.

В хранителната индустрия днес няма официална дефиниция на „напълно натурално“. Означава просто това, което хранителните компании искат да означава. Може да означава например, че всички химикали, които можете да откриете в продукта просто не са изписани на етикета (няма изискване за хранителните компании да изписват химическите замърсители, които могат да се открият в техните храни). Храна с етикет „напълно натурално“ може да съдържа пестициди, хербициди, токсични тежки метали, токсичен флуорид, скрито MSG, вторични продукти от готвене при високи температури, синтетични химически витамини и дузини други не-натурални субстанции. Това е напълно позволено и толерирано от FDA, както и от почти всяка комерсиална медия по света. Кабелни новинарски станции, списания, вестници и други медийни гиганти са много радостни да приберат парите от производителите на боклучавата храна и да им пускат рекламите твърдящи, че техните храни са „напълно натурални“. Няма абсолютно никакво усилие да се установи дали тези им твърдения са наистина верни или частично достоверни. Медийните компании просто взимат парите и пускат промоциите независимо дали в тях се казва истината или не.


 

Има много малко истина останала в хранителната индустрия

Консуматорите са едно наивно стадо, а хранителните компании са станали майстори в това да продават на хората боклуци, като в същото време ги карат да вярват, че в действителност са добри за тях. На практика няма никакво усилие от големите в хранителната индустрия да направят храните по-здравословни. Има само усилие да ги направят да изглеждат здравословни. Всичко е маркетинг. Същият хранителен боклук, който не е етикетиран с твърдения за здравословност преди 2 години, сега е с етикет „напълно натурално“ и е позициониран в секцията за здравословни храни в супермаркета. Същите съставки, нов имидж. Всичко опира до позициониране.

Всичко това не означава, че няма наистина натурални продукти на пазара днес. Има, но не са произведени от големите хранителни компании. Няколко по-малки компании специализирани в определена ниша предлагат истинска храна и днес, но трябва да ги търсите. Компании като Ewehorn правят хубави житни закуски без боклукчави съставки а има и много компании за сурови храни които произвеждат отлични хранителни продукти (като www.RawBakery.com и www.FoodsAlive.com).

 

Но истинската тайна е да бъдете умни и скептични консуматори и да четете съставките на етикетите сами. Анализирайте съставките и игнорирайте твърденията за здравословност на етикета. Такива твърдения са без никаква стойност.

 

 

 

 

Майк Адамс 

Източник: http://www.naturalnews.com/ 

Превод: Alien


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 1654 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8700535Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License