Списък на популярните капани по Пътя на Търсачите на Истината Печат
Статии - Езотерика
Написано от Alien   
Вторник, 02 Февруари 2010 19:26

 

Някои пътища са по-дълги и болезнени от други. Ако знаеш за какво да внимаваш може да ти спести много излишни неприятности. Всичко опира до баланса на ентусиазъм с проницателност и издирване на мъдростта нужна за да се върви по ясен път.
Ето списък на препятствията, които можете да срещнете по пътя за висше разбиране.


1. Точните предсказания не са гаранция за позитивно намерение. Измамните източници могат да направят успешни предсказания само за да спечелят сляпа преданост, създадат чувства на обреченост или да създадат самоизпълняващи се пророчества. Когато позитивните източници дадат предсказание, те уважават свободната воля и представят вероятностите без страховити окраски или краен фатализъм.

2. Това че голяма част от един материал съдържа лесно отличими истини не го прави задължително валиден. Измамните източници могат да наредят куп лъжи на иначе фактическа база или в някои случаи просто се съединяват различни части от вече съществуващи материали. Като контраст на това позитивният материал винаги се явява повече от сбора на неговите части и представя допълнителна информация, която е нова, практична и проверима.

3. Затрупването с истини на по-ниско ниво може да отклони някой от преследването на по-висши истини. Например фикс-идеите за разобличаването на политическата корупция може да отклони човек от придобиването на необходимата духовна сила – това се явява популярна тактика на хиперизмерните същества и техните човешки агенти. Позитивните източници дават приоритет на оформянето на по-нисшите истини в техния по-висш контекст.

4. Това че нещо съдържа изтънчени детайли, сложен жаргон и много страници не го прави задължително източник на дълбоки истини.
Илюзията за дълбочина праща хората за зелен хайвер в търсене на велики истини, които могат да намерят с по-голям успех другаде. Позитивните източници са сложни само и единствено когато това е необходимо за акуратността и стегнатостта на материала.

5. Алтернативата на лъжлива система на вярване, не винаги се оказва по-добрата алтернатива. Отхвърлянето на нещо и търсенето на диаметрално противоположното може да бъде просто отиване от самозаблуждение към самоунищожение. Позитивните източници не приемат тази двойнственост на мисленето и вместо това представят балансирани решения, които превъзхождат подобни дихотомии.

6. Измамните източници печелят власт и правят човека зависим, като удрят егото и си играят с различни несигурности. Ние всички сме специални и сме тук по някаква причина, но тези тъмни сили намаляват скромността и обслужват себеважността като „дават” различни грандиозни титли, роли на месии и истории за необикновени минали животи. Позитивните източници помагат да се придобие скромно разбиране за мястото на всеки във вселената без да се превъзнася някой или пък да се потиска за това какво всъщност представлява.

7. Понякога действията към баланса могат да нарушат равновесието и да се превърнат в нов тип „не- баланс”. Например премахването на вредни съставки от вашата храна може да ви доведе до по-здравословен баланс, премахвайки прекалено много храни без подходящи заместители, може да ви доведе до хранителен недостиг. За да избегнете този капан трябва да се вземат мерки, които да са свързани със запазване на равновесието.

8. Правилните мерки за грешния човек могат да доведат до пагубни резултати. Например методологията на Четвъртият Път се стреми в това да посади души в тези, които нямат; ако хората, които търсят духовно пробуждане повече отколкото духовно израстване се ограничат до подобна система, те ще приемат че са нещо по-малко отколкото наистина са и ще се задушат духовно. Като се опознаете, вие ще знаете какво е правилно за вас (под Четвъртия Път имам предвид системата на Гурджиев и Успенски, които са непълни и изкривени. За по-балансиран подход вижте системата на Борис Муравиев в Гносис).

9. Подаръците не винаги се дават искрено. На отвличаните от извънземни често се дават психични сили и дори лечителски способности, но за извънземните това са дрънкулки без стойност, които те нямат нищо напротив да заменят за духовна и биологична собственост на отвлечения. Подаръците са искрени само когато се дават без никакви условия и егоистични намерения.

10. Да си под атака не означава задължително че си на прав път. Атаките понякога могат да служат като фалшиво потвърждение и да стимулират параноирания човек да се вкопчи още по-здраво в измамната система от вярвания. Така например отдадените католици получават демонични атаки, за да могат по-лесно да се управляват. За тези на правилния път – атаките са много по-сложни и те целят да се омаловажи вярата и да се създаде натиск човека да се саботира сам.

11. Астралните измамници често се представят за впечатляващи личности като исторически фигури, възнесени учители, архангели, Христос или извънземни. Те правят това за да създадат паразитна връзка с тези, които вярват на техните измами и влизат в големи подробности, за да изградят своята мнима личност. Материалите винаги трябва да се оценяват на базата на тяхното съдържание, а не източник. Измамните източници ще дадат изкусно подготвен, но гнил или празен откъм съдържание материал независимо от самопрокламираната достоверност.

12. Благородните намерения могат да бъдат отклонени в дон кихотовски стремежи. Тези с добри сърца поради липса на познание или безпочвен идеализъм могат да бъдат поведени към трънлив път изискващ много време, енергия и ресурси за да вършат своята дейност мислейки че правят разликата, докато в голямата картина техните таланти могат да се използват много по-добре на друго място. Проницателността изисква да не се позволява на субективността и пожелателното мислене да маскират предупредителните сигнали, че някой преследва безрезултатен път.

13. Груповото съзнание е нож с две остриета. Докато съгласието и споразумението между различните индивидуалности намалява риска от личните предубеждения, ако цялата група бъде подхранена с фалшива идея, тогава всеки който не е съгласен с това, ще бъде отцепен на базата на логиката че изолираното мнение е много по-вероятно да греши, отколкото цялата група да сбърка. Личната връзка със сърцето и съзнанието винаги трябва да има предимство пред консенсуса на групата, защото истината е отвътре.

14. Всяко добро може да бъде показано в лоша светлина и всяко лошо може да бъде представено в добра светлина. Като се вземат най-добрите обещания на един измамен път, сравнени с най-лошите рискове на един продуктивен път, измамният път може лесно и погрешно да се възприема като оптималния избор. Само чрез изследване на целостта на всяка опция може да се направи добре подплътен избор.

15. Това че една система или метод „просто работи” и произвежда видими резултати не е гаранция, че в крайна сметка системата е изгодна. Резултатите които виждате могат да са нищо в сравнение с вредите които не виждате, което се явява особено вярно за системи които наблягат на заменянето на духовните практики, решителността и откритията с технологии, ритуали или „формули”. Най-доброто, което може да се направи е да се вземат под внимание ползите, но да се следи за евентуални недостатъци на системата и да се вземат мерки срещу тях.

16. Измамата търси начин да подражава на истината толкова близо, колкото е възможно, докато пропагандира точно обратното. Споделя повърхностните характеристики на позитивния източник и се надява че набелязаната публика няма да погледне отвъд плитката мимикрия. В края на краищата нещо винаги изглежда гнило в подобни източници, въпреки повърхностните проявления индикиращи нищо отвъд нормалното. Но когато интуицията ви алармира, тогава идва ред на логиката да ви помогне да решите проблема.

 


9 септември, 2005 г.
Автор: Монталк
Източник: http://montalk.net/matrix/118/methods-of-deception

Превод: Alien
Редакция: H.

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 212 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 533
Брой прегледи на съдържанието : 8188351Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2022 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License