Диетата с високи дози на мазнини забавя стареенето Печат
Статии - Нетрадиционна медицина
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Понеделник, 24 Ноември 2014 10:31

 

maznini intro

Ново датско изследване, което се оглавява от университета в Копенхаген и Националния здравен институт показва, че процесите на мозъчно стареене, могат да бъдат забавени чрез употребата на мазнини във високи дози. В дългосрочен план това отваря възможности за лечение на деца страдащи от преждевременно остаряване, както и на пациенти страдащи от Алцхаймер и Паркинсон. Високото съдържание на мазнини разбира се не трябва да идва от обработени, пържени и мазни храни, които имат ниска хранителна стойност. Мазнините трябва да идват от висококачествени и енергийно ефективни храни като ядки, авокадо, органични яйца, кокосово масло, зехтин, риба (ако успеете да си намерите такава от незамърсени райони) и т.н.

През целия ни живот от голямо значение се явява способността на нашите клетки да опазват ДНК-то неповредено. В тази връзка клетките имат система, която поправя щетите, които биват нанасяни непрекъснато. Хората остаряват, когато системата за поправяне на щетите престане на действа. При болести като Алцхаймер изследователите също виждат повреда в ДНК. В проведеното изследване са изучавани мишки, които имат дефекти в своята система за поправка на ДНК. При хората този дефект причинява синдрома на Кокейн, при който пациентите остаряват преждевременно още като деца и умират на 10-12 години. Изследването показва, че поставянето на мишки с признаци на синдром на Кокейн на диета с високо съдържание на мазнини забавя различни процеси на стареене като нарушен слух и др.

 

Двугодишно изследване публикувано в журнала „Diabetologia“ показало, че храната съдържаща високи дози мазнини и малко въглехидрати има много по-добър ефект над нивата на кръвната захар и кръвните липиди. Въпреки увеличеният прием на мазнини, голяма част от които наситени, липопротеините на хората участвали в проекта не се влошили. Дори напротив техният „добър холестерол“ се увеличил благодарение на диетата. Други пациенти с атеросклероза пък свалили килограми чрез диета богата на мазнини и почти никакви храни съдържащи скорбяла в продължение на 6 седмици и то без да повишат нивото на мазнини в кръвта си.

 


Мазнините спират преждевременното стареене


Изследването е добра новина на деца със синдром на Кокейн поради факта, че все още няма ефективно лечение за тяхната болест. Изследването показва, че диетата богата на мазнини ще забави тяхното стареене. Освен това мазнините забавят стареенето и на мозъка. „Откритията загатват, че и пациенти с Алцхаймер и Паркинсон също могат да се възползват от това ново познание“ – казва професор Вилхем Бохр оглавяващ изследването.


Нашият мозък има постоянна нужда от гориво под формата на захари или така наречените кетони. Кетоните са резервната храна за мозъка и в частност играят важна роля в периоди при които нивата на кръвна захар са ниски – например ако постите или гладувате с лечебна цел. Това е така защото тялото преработва мазнините, ако има нужда от захари и по време на този процес произвежда кетони. Изследователите видели особено положителен ефект, когато на мишките били давани мазнини от „средна категория“ като например тези от кокосово масло (да не се бърка с т. нар. „палмово масло“, което няма нищо общо).


Един от проблемите в случая се явява постоянната обратна асоциация в процента на енергията идваща от мазнини и захари. Изследване публикувано в журнала „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“ показва защо на повечето хора им е трудно да спазват препоръките да ограничат приема на мазнини и захари едновременно. Този процес на постоянно колебание може прогресивно да ускори стареенето.

Ако хората започнат да вкарват повече здравословни мазнини в своята диета те ще живеят по-дълго. От изключителен интерес се оказва диета с ограничение на калориите и същевременно по-голям прием на мазнини от това, което се счита за нормално. При тази комбинация се наблюдават впечатляващи положителни ефекти върху определени болести, маркери на стареене и дори продължителност на живота.

Въпреки че изследванията по този въпрос продължават е важно да запомните, че вече има достатъчно много публикации поддържащи ползите от балансирана диета, с високо съдържание на здравословни мазнини, която помага да се предотвратят проблеми свързани с ранното остаряване.

 

 

От Наташа Лонго

Източник: http://preventdisease.com/news/14/111314_Researchers-Find-That-High-Fat-Diets-Postpone-Aging.shtml

Превод: Alien

 

 

 


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 326 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 542
Брой прегледи на съдържанието : 8582511Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License