Динамични нововъведения в сайта Печат
Статии - Техническа информация
Написано от H. & spellbinder   
Вторник, 15 Март 2016 18:00

 

logo paralelna

В желанието си да направим сайта по-динамичен, от години насам, малко по малко със spellbinder работихме по проект, който отдавна искахме да видим осъществен. Идеята беше да въведем нещо ново, което да не е натрапващо се, а да запази дълбочината на сайта, без да го превръща в многоцветен Flash или JavaScript-парад на безвкусицата, което пък би отнело от сериозността и излъчването му. Това бе много приятен период, защото правихме нещата бавно и постепенно, наслаждавайки се на процеса, откривайки много неща за себе си, работейки по нещо, което уж е „чисто техническо“ и не предполага никакви странични ефекти свързани с „езотерика“ :)

За тези, които се е случило, че не са забелязали досега, преди около 3 години направихме банера на сайта динамичен. Логото на Издателството, както и Млечният път отдясно – съответно – потъват навътре и се въртят, оставяйки статичен единствено слогана на сайта в средата. Още тогава желанието и на двама ни бе тапета зад статиите (златният портал) да има същия ефект. Къде от туткане от моя страна, къде от доизкусуряване – този момент най-накрая настъпи след няколко години :)

Прецених, че след книгата ми, таймингът за всичко това най-накрая е точен на лично ниво и днес ви го представяме :)

 

 

Техническа информация

 

Тапетът на златния тунел зад самия текст на сайта вече има възможност да става динамичен и създава ефекта на потъване докато човек чете. Това, разбира се, не е форсирано и наложено насилствено като вкус над всички посещаващи сайта. Т.е. нищо не тръгва автоматично, което да го прави задължително. Оттук нататък когато влизате в parallelreality-bg.com – абсолютно нищо няма да е променено. Можете да си четете на свобода, със статичен тапет, както преди. Ако искате да пробвате нещо по-различно и динамично обаче, това става по желание и предпочитание на читателя с един-единствен бутон. Той е разположен в новодобавения модул отдясно, красиво кръстен „Потапяне“ от spellbinder. Пространствено този модул се намира между информацията за това „Кой е на линия?“ (която му се пада отгоре) и полето за log-ване „За администратори“ (което му се пада отдолу). Между тези два модула ще откриете новия такъв, който съдържа 2 бутона. Респективно, те са кръстени „Портал“ и „Стая за вътрепребиваване“.

 

1

 

Портал

 

С бутона Портал вие по желание превръщате тапета на сайта от статичен в динамичен. Всеки който иска да пробва нещо ново може да пробва сега :)

Както виждате (ако сте решили да пробвате), оставате в страницата, в която сте, но тапета отзад се раздвижва. Все още нямаме идея как целия този ефект ще влияе на окото при четене на по-дълъг материал в сайта. Като всичко в живота, това ще бъде субективно за различните хора – за някой може да има леко отпускащ и приятен ефект, за други ще бъде натоварващо. Ето защо можете да пускате/спирате портала с еднократен click върху самия бутон.

 

Забележка: ефектът на бутона изчезва след всеки един refresh на сайта или кликване на друг link, който да ви отведе в друга статия в рамките на същия tab на browser-а ви. Т.е. ако цъкнете „Начало“ от основната лента на сайта или искате да четете друга статия – раздвиженият тапет отново става статичен и ако желаете да го пуснете отново – това трябва да стане със съответния бутон „Портал“ от новия модул всеки път. Толкова за това. Надяваме се някои от вас да го намерят за приятно и да го ползват.

 

Стая за вътрепребиваване

 

Вторият бутон носи претенциозното име „Стая за вътрепребиваване“ :)

Click-ът върху него ще отвори нов tab в браузъра ви, който ще ви отведе до дългогодишно обработван video loop :) Това е най-голямата ни радост със spellbinder, защото видеото има много успокояващ и медитативен ефект и върху двама ни, който искахме да направим достъпен за всички. С времето успяхме да постигнем това и с помощта на Gold Rose, който ни помогна на финала (благодарим!) – проектът е вече налице! :D

Специфичното в случая е, че стаята има и музикален съпровод, който да подпомага потъването навътре. Налице са трите track-a за които има глава в „От predictive programming към синхромистицизъм“. Това са 3 track-a, в които съм открил ключове, които работят пряко с паметта, която не е свързана с тялото и могат да спомогнат напредъка на индивида, ако той намери резонанс в идеята и реши да работи вътрешно с тях. Ако самата визия на Стаята ви допада, но не и музиката – то можете да визуализирате само видеото, без да пускате въпросните track-ове. Също така – всеки е свободен да пусне музика по свой собствен избор и от свой собствен player. От вградения такъв в Стаята могат да се пускат само тези 3 композиции. И по този повод...

 

Забележка: в стаята са качени инструментали, които имат много специфично значение и смисъл according to my own research. Моля, не бъркайте стаята с интернет-радио, нито подавайте питания дали не можем да добавим „еди-коя-си“ песен в Стаята. Не, не може. Който намира композициите за резониращи с него може да ги ползва под формата на аудио-визуална медитация. В Стаята ще бъдат добавяни композиции единствено от естеството на вече качените, ако в бъдеще изобщо локализирам нови такива. Троицата в момента ми допада и не смятам да я развалям скоро. Ако всеки обещае, че няма да иска да публикувам неговата версия за това, което наричам „музикален ключ“, то и аз ще обещая да се сдържа и да не добавя творчеството на djordjano вътре, колкото и да ме сърбят ръцете :)) Deal? :D

 

Има вероятност нечии browser-и да не визуализират автоматично вградения в Стаята player при самото влизане в него. Ако обаче поставите мишката си в пространството посочено с червената стрелка по-долу, той ще изскочи и ще можете да пуснете track-овете:

 

2

 

Всеки един от трите track-a може да бъде превъртан напред и назад, да бъде даван на пауза или спиран, или да му намалявате/увеличавате звука - въобще - всичко като в един нормален player. След завършването на всяка една от композициите автоматично започва следващата в списъка. След последната трета – първата стартира наново. Track-овете са подредени в хронологията, по която ги откривах през годините – така са коментирани и в самата книга.

След пускането на музиката, можете да преместете мишката на произволно място (така че да не пречи на съзерцанието на самото видео) и player-а ще изчезне, а музиката – продължи.Ако искате да спрете или дадете на пауза музиката – поставяте мишката на същото място и player-a изскача отново.

За пълно преживяване и потапяне в предложената платформа, можете да използвате бутона F11 от клавиатурата ви и визуализацията ви ще стане на цял екран, а рамките на самия browser ще изчезнат. По подразбиране, направено така, и с пусната музика – цялото нещо може да действа вместо screensaver :) Ако искате да излезете от този режим, повторното натискане на F11 will do the work :)

 

Между другото, ако някой има време за губене и му е кеф – може да пробва да направи цялото нещо на истински screensaver (с инсталация и т.н.) и да ни го прати. С удоволствие бихме го споделили с всички за download, ако някой успее да го постигне без да разваля идеята и качеството на самото видео :)

 

 

Технически особености

 

За максимално добра визуализация на Стаята е необходим монитор, който да използва aspect ratio 16:9. Т.е. говорим за продълговати монитори. Пълната красота на случващото се няма да бъде предадена толкова успешно на квадратен екран или на някакви странни лаптопски формати.

 

Що се отнася до самите browser-и, нещата вървят най-перфектно с Google Chrome.

Mozilla, Opera и IE създават известни затруднения особено, ако нямате най-новата им възможна версия. По-старите версии на който и да е browser няма да подкарат приложенията свързани с двата нови бутона на сайта. Най-голяма сигурност ще ви даде upgrade-а до последна версия на browser-а, който ползвате. Дори с тях, всичко освен Chrome, е възможно да визуализира лека черна рамка около прозореца, както след натискането на бутона „Портал“, така и в Стаята. Най-новата версия на Mozilla даже генерира по-дебели черни линии и по-размита графика от другите. Не намерихме начин това да бъде избегнато на техническо ниво, но смятаме, че е нещо от което човек лесно може да се абстрахира. Разбира се, дори всичко това да е изпълнено, ако процесора или видеокартата ви са слаби, всичко ще сече :)

 

С това май всичко което трябва да бъде казано се изчерпва. Ако имате проблем с бутоните, моля изпълнете всички условия посочени по-горе и нововъведенията би следвало да вървят гладко.

 

 

Нов етап

 

Всичко това бе направено с изключително много любов и ентусиазъм... затова искам да кажа и нещо сълзливо за финал :)

 

Преди месец и нещо – на 3 февруари – една моя позната от София ми писа писмо, че ми е пратила торта с куриер, честитейки ми Рождения ден. Учудих се и автоматично посочих, че нямам Рожден ден на 3 февруари. Чак когато физически видях тортата и я отворих осъзнах слепотата си. Та това бе Рожденият ден на Издателството, а не моя личен!

Преди бях писал, че не всяка година ще отбелязваме този ден, което с времето ме накара да го забравя изцяло. Честно казано – засрамих се от реакцията си и това ме накара да преразгледам отношението си, което резонира и с новия етап на моето писане. Очевидно и самото отношение трябва да бъде променено.

 

И макар на тортата по-долу да има цифра „4“, Издателството стана на 5 години на 3 февруари, 2016-та :) А събитието с двете нововъведения са истински повод от калибър достоен за празник за нас, защото е събитие равно на подарък за самия сайт :) Няма как да не направя връзка между двете :)

 

През годините това Издателство ме срещна с толкова много чудесни хора и създаде толкова много прекрасни неща в живота ми, че на настоящия етап аз просто няма как да не приема, че на дадено ниво този сайт е не просто медиатор или междинна стъпка за нещо, а истинско, живо същество.

Затова искам да се обърна към теб като такова и да ти кажа...

Благодаря ти мило Издателство, че ми даде всичко това, което ми даде. И... благодаря ти за ролята, която имаш в моя живот.

Честит рожден ден! Обичам те :*

 

3.1

 

 

 

 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 350 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 540
Брой прегледи на съдържанието : 8451552Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2023 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License