Предстоящо изграждане на нов сайт и мобилна версия + отворена покана за предложения и аниматори Печат
Статии - Техническа информация
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Понеделник, 22 Февруари 2021 23:04

 

new para

Това е нещо многократно обсъждано и отлгано от поне 3 години с техническия ни директор :) Гъделичка ни обаче усещането, че то вече наистина не може да бъде игнорирано, поради което се предприемат закъснели действия за осъществяването му.

Сайтът на Издателство „Паралелна Реалност се роди в публичното пространство на 3 февруари 2011 г. и вече е на 10 обиколки около Райчо. Сякаш на всеки 10 г. си заслужава наистина да има трансформация дори в двора на закостенели „стари (кибер)кучета като нас :)

Истината тук е, че в своя генезис сайтът никога не е бил предвиждан за по-малки екрани и неговата основна платформа е била desktop-а. Ето защо не може да бъде отречено, че в задната част на подсъзнанието ни причината да не предприемаме никакви трансформации по сайта се коренеше в дребнавото задоволство, че онези които избират малките екрани се мъчат поради техническа несъвместимост :Р Разбира се и до ден днешен не разбираме защо някой би избрал да се мъчи с текстови обеми подобни на нашите през телефон, но колкото и да не ни харесва, светът вече е друго място и е време да отразим това.

Накратко – направени са реални стъпки за изграждането на много по-многоизмерна desktop-версия и удобна за ползване мобилна такава. Щрихи за визията ни и как всеки от вас може да участва в процеса, можете да прочетете след бутона „продължи :)

 

 

Desktop-версия

 

Предвид мащаба и обема, който монитора на компютъра предлага, той отново ще бъде избрания носител на който ще се наблегне с детайл.

Искаме да създадем магическо, занаятчийско и стилно пространство, нарисувано на ръка с душа, което да пулсира и да е живо. Идеята при изработката на един подобен проект е визията да започне да отразява вълшебното и екзотично естество на съдържанието, което сайта предлага в интернет простраснтвото.

Най-логичната структура, предвид работата ни в последните години и интересите ни в близко бъдеще, е тази на дървото, което да предлага съдържимото на сайта по модела на матрьошката. Това ще отразява както настоящата ни колективна нужда от връзка с природата (ни), така и структурата на самата реалност.

Парадоксално, за хора, които не членуват в социални мрежи, в момента сайта ни прилича на facebook-стена, което наистина е много user-friendly, защото човек с едно движение вижда дали има нещо ново; това обаче не отразява дълбочината на пространството и не е правопропорционално на вниманието нужно за вникването в съдържанието му.

Ето защо, предвид обема и комплексността на това, което вече се предлага, сайтът ще претърпи геометрична трансформация в нещо с повече нива, като кликовете няма да нараснат до повече от 3-4 за стигане до търсеното съдържание. Това си остава достатъчно краткa горска пътечка за всеки, който е решен да открие това което иска и същевременно достатъчно дълга за онези с къс attention span, което ще е и филтър предвещаващ априорна несъвместимост in the first place.

Сайтът ще остане интуитивен, а секциите запазени, като с времето допускаме, че ще се добавят и нови такива (включително продукти, разклонения и нови дейности на Издателството свързани повече с работа в ежедневния свят и връзки с други хора).

И да – трагичната търсачка ще бъде направена така че да работи :)

 

Тук следва да отбележим изрично и това, че като интернет потребители познаваме раздразнението от това нещо работещо, което си свикнал да ползваш от дълги години – изведнъж да бъде променено. Макар че предстоящата промяна ще е предимно във визията и дълбочината, а не толкова в структурата, теоретично предвидено е, хора, които предпочитат старата визия на сайта – да имат възможността да продължат да ползват нея. По всяка вероятност това ще става с прост избор в началото на страницата или автоматично, ако параметрите на компютъра ви биха направили ползването на новия интерфейс трудно.

Засега няма какво друго да се щрихира по този въпрос, макар да има много идеи и разклонения на всичко казано.

 

 

Мобилна версия

 

Тя ще бъде проста и удобна за ползване, без да изисква невероятен ресурс. В крайна сметка идеята на тези устройства е да се стига бързо и лесно до определено съдържание, а не да предлага някаква впечатляваща дълбочина. И тъй като сме наясно, че усещате „огромния ни ентусиазъмотносно това конкретно сечение – няма как да бъде скрито, че подобна версия се прави буквално от кумова срама просто защото духа на времето го изисква.

Разбира се, тук винаги може да има приятни изненади, тъй като ние самите сме скептични динозаври в това отношение и нямаме никаква представа какво иска един потребител на подобна платформа днес.

Тук е и мястото, където любезният читател е приканен да се включи :)

 

 

Призив за участие!

 

• Ти, който имаш лично отношение към пространството, което предлагахме през тези 10 г.;

• Ти за който този сайт и работата ни имат специално място в сърцето ти;

• Ти, който си се учил от предложеното тук и това е променило по някакъв начин нещо у теб...

 

... си поканен да даваш идеи, предложения или да участваш в този проект (като няма никакви илюзии, че ако бъде постигната съвместимост – това ще става безплатно). Търсим хора, които са горели или горят за това място, а не просто всеки, който има умения с уеб-дизайни би бил нает на поредната „работа. Това ще направи нещата лични, а крайния резултат – търсения.

По тази причина, издирваме единствено художници и аниматори, които са на една вълна с описаната по-горе идея: с усещането, която тя трябва да носи и ценностите, които иска да опази. Трябва да има желание за занаятчийски труд, тъй като не се търсикомпютърна анимация тип Pixar, а усещане, че са замесени ръце и сърца. Т.е. търсят се мазоли и пулс :)

Добре е да се владее CSS3/4 и/или анимиране на SVG. Някой с опит в правене на визуални ефекти в програми като After Effects или човек занимаващ се с 2D анимация ориентирана към сайтове също би бил полезен.

 

За всички останали читатели, които не са технически ориентирани в тази посока...

Тъй като самите ние сме автори на този сайт и никога не можем да го погледнем с очите на потребители, вашите наблюдения могат да помогнат за:

 

• това да ни кажете какви функционалности бихте искали да видите?

• какво следва да се промени (освен търсачката и авторите :Р)?

• какво ви липсва?

• какво бихте искали от мобилната версия на сайта (буквално всеки input по този въпрос ще е полезен)?

 

Както се досещате по-скоро става дума за технически ориентирани неща, а не толкова за съдържание, което стеснява обръча на потребителската обратна връзка, но все пак ще покрие достатъчно много критерии, защото всеки днес browse-ва и ще има да каже все нещо.

 

Вашите предложения можете да давате на познатата електронна поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. :)

 

Пожелаваме си през 2021 г. да се зарадваме с нови вълшебни и интересни неща! Сякаш всички имаме нужда :)

 

 

 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 1488 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8700570Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License