Човекът-лъв Печат
Статии - Древни загадки и традиции
Написано от Alien   
Петък, 04 Февруари 2011 00:05

 

През 1939 г. в пещерата Холенстейн Щадел в Германия е открита уникална находка. Това е най-старата зооморфна (с форма на животно) скулптура известна на човечеството и една от най–старите скулптури изобщо. Нейната възраст определена по-късно с помощта на въглерод 14 е поне 32 000 години! Скулптурата се интерпретира и като антропоморфна – с придадени човешки черти на животно, но някои считат, че може би става въпрос и за представяне на божество.

Първоначалните откриватели на находката Ото Волжинг и Робърт Ветцел така и не разбрали за същността на своето откритие, тъй като това което те открили били стотици малки фрагменти. Поради започването на ВСВ находката била просто складирана и не била научно изследвана. Фактът че тези части принадлежат на фигура става известен чак през 1969 г. благодарение на проф. д-р Хоаким Хан, археолог от Тюбинген. Той забелязва сходство в някои фрагменти и успява да напасне първата версия на фигурата от над 200 фрагмента.

Скулптурата е с височина 29,6 см., ширина 5,6 см. и дебелина 5,9 см. Направена е от слонова (мамутска) кост, вероятно с кремъчен нож. Фигурата показва стоящо същество, което има както човешки така и животински белези. Човешкото тяло има глава на пещерен лъв. Хан прави и интерпретация че това е свидетелство за мистично религиозните представи на хората от каменната епоха.


 

През 1997 г. е направено ново научно изследване на фигурата от Елизабет Шмит. Още кости намерени при оригиналните разкопки са добавени като е завършена главата и втората ръка. Фигурата променя своя изглед значително. За разликата от Хан, който я определя за мъжка, Шмит има противоположно мнение и я нарича „жената-лъв”. Страничните анализатори считат, че тъй като няма обективно доказателство за пола дискусията се превръща повече в идеологическа. Това, което иначе е видно е че ръцете приличат повече на лапи а пропорциите на тялото не са съвсем човешки.

Фигурата има някои сходности с френски пещерни рисунки, които показват хибридни същества. Френските рисунки обаче с няколко хиляди години по-млади от германската скулптура. След като този артефакт бил идентифициран, подобна но по- малка скулптура с глава на лъв е открита заедно с други животински фигури и няколко флейти в друга пещера в същия район на Германия. Това води до извода че лъвската фигура е играла важна роля в митологията на хората от тази епоха. Находката може да бъде видяна в музея в Улм – Германия.Много интересен се оказва факта, че според учените скулптурата принадлежи на така наречената и доста мистериозна „Оринякска култура”. За тези хора не се знае почти нищо освен че са дошли в Европа от изток и са изместили местното население – неандерталците. Някои археолози ги считат за първите модерни човеци в Европа. На тях се приписва и още една уникална находка датирана отново в същия времеви интервал в случая 32 500 години!

Върху плочка от слонова кост, стара 32 500 години е разпознато най-старото изображение на звездна конфигурация - съзвездието Орион. Тази хипотеза е изказана от Д-р Михаел Рапенглюк, работил по-рано в Университета в Мюнхен, известен със своята работа по намирането на звездни таблици изрисувани по стените на праисторически пещери. В случая става дума за плочка намерена през 1979 г. в пещера на долината Ач на областта Алб-Донау в Германия. Възрастта й се определя между 32 500 - 38 000 години.Върху тънката плочка от бивна на мамут и изрязана фигура, подобна на човек, с вдигнати ръце, стъпила в поза, която напомня звездите на Орион. Плочката е много малка с размери 38 х 14 х 4 милиметра а археолозите считат че е направена точно с този размер а не е част от нещо по-голямо. От едната страна на плочката има човекоподобно същество с раздалечени крака и вдигнати ръце. Между краката му има нещо което може да бъде оприличено на меч. Неговия ляв крак е по къс от десния му. Някои археолози считат че човекоподобната фигура може да е в поза за молитва или да танцува или пък да представлява полу-човек полу-котка или божество!

Рапенглюк обаче твърди че краката и ръцете на фигурата са в същата поза както са и звездите на Орион. Пропорциите на фигурата съответстват с модела на звездите съставящи Орион, особено неговия тънък кръст – който съответства на неговия всеизвестен пояс от три звезди, както и това че левият „крак” на съзвездието е по-къс. „Мечът” на плочката от слонова кост също съответства на прочутата и добре позната отличителна черта която може да се види в Орион.

Има и други индикации за които д-р Рапенглюк може би е прав. Звездите са били в малко по-различна позиция преди 32 000 години поради астрономическия феномен познат като „видимо движение на звездите”. Д-р Рапенглюк взел под внимание и това като използвал компютърна програма с която да върне назад небето такова каквото е било преди 32 000 години като намира данни за една определена звезда в Орион която е била на различно място по това време.

Освен това плочката вероятно е изпълнява и ролята на календар за бременност. Има 86 изрезки направени в плочката – число което има специално значение. Първо това е броя на дните, които трябва да бъдат извадени от годината за да се изравни средния брой на дните на човешката бременност. Това не е съвпадение – казва д-р Рапенглюк. Това е също и броя на дните през които една от двете най-известни звезди на Орион – Бетелгейзе е видима. За древния човек това може би е свързвало човешката плодовитост с боговете в небето.

 


Източници:

http://www.showcaves.com/english/explain/Archaeology/Loewenfrau.html

http://www.loewenmensch.de/lion_man.html

http://www.archaeology.ws/2003-1-23.htm

http://mathildasanthropologyblog.wordpress.com/2008/05/06

 


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 353 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8729916Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License