Смятали сме с Пи преди Питагор Печат
Статии - Тракийско-български мистерии
Написано от H.   
Неделя, 31 Януари 2010 04:56

 

4 хиляди години преди раждането на гръцкия математик Питагор нашите прадеди смятали с числото Пи, което носи божествената енергия. Те са пресъздали с изумителна точност пропорции, съобразно които по-късно са се строили древните пирамиди, а след това катедрали и храмове по света. В нашите земи са живеели предшествениците на Великите цивилизации в Шумер, Месопотамия и Египет. За това свое откритие, за символите и посланията, закодирани в най-старото златно съкровище и древна цивилизация у нас, двама автори наредиха уникална изложба "Познанието" в Археологическия музей във Варна. Това са художникът и скулптор Христо Михайлов и бившият депутат д-р Христо Смоленов, изследовател по логика и евристични методи. С тях работи и астрофизикът и космолог Владимир Божилов.
Изложбата представлява съвременна абстрактна композиция с девет метални пластики, които асоциират нашите български родопски чанове. Специален лазер дава осветление в залата, напомняйки за свещените символи - ден и нощ, добро и зло, както и за превръщането на материята в дух. Металните пластики са с фигури по тях на кентавър, пегас, свещения елен и феникс, който излиза от огъня. Но главната фигура е на Орфей, в чието сърце е лирата му. Авторите на откритието и изложбата издадоха преди два месеца книгата "Архелогика", представена във Франция в главната квартира на Ордена на тамплиерите. В нея е отразен мащабният и уникален проект "Архео-логика на свещените символи", над който повече от година работи цял изследователски екип под ръководството на д-р Христо Смоленов. Той доказва, че най-древната наука на света - геометрията, е открита в България, а в най-старото златно съкровище, намерено във Варненския некропол, е пълно с аритметически операции, сложни математически изчисления и пропорции. Всъщност древните златни украшения са транспортири, пергели и дори уреди за навигация, твърдят авторите на откритието. Хората, завещали съкровището във Варна, всъщност са овеществили сложни математически съотношения в златни еталони. Артефактите са прекрасни заради кода на златното сечение в тях и точното му съотношение с числото Пи. А то умножено с известното число на Фибоначи - 1,618 дава ъгъла при основата на Хеопсовата пирамида, а сметката е била известна на предците ни 2000 години преди нейното вдигане. Намерените в некропола костни идоли са всъщност навигационни уреди, изчислили още авторите на откритието. Другото лято след съгласуване с военноморските сили екипът на д-р Смоленов ще ги изпробва в открито море с ориентир по звездите. Предмети, на които древните са приписвали свещен смисъл, имат всъщност практическо значение за определяне на посоката на движение. Те оправдават изрази като "С Бога напред". Ще покажем на света, че Варна е първата културна столица на Европа и най-древния град. Тук е кипял животът на най-старата цивилизация, станала уязвима от неопитомената природа - възможно е от библейския потоп, казва д-р Смоленов. Идеята да тръгне към откритията е от 70-те години, още когато баща му Панчо Смоленов издал първия илюстрован албум за морската столица. Тогава му споделил: "Имам усещането за по-голяма цивилизация, а не за някаква регионална култура."
Съвсем скоро излиза от печат втората книга на екипа със заглавие "Ауролитната цивилизация", чиято премиера ще бъде във Варна. Авторите тръгват за Япония, където на 20 октомври ще представят своето откритие. Лично Негово имперско височество принц Микаса проявил интерес към него. След това маршрутът е за Русия, Стокхолм и Брюксел. 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 1304 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8700587Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License